perjantai 8. maaliskuuta 2013

Henkarit

On niin kiva ilahtua pienistä arkisista asioista! Mieheni katseli huvittuneena, kun innoissani kuvailen henkareita. Mutta olen niin iloinen! Vaatteet on paljon mukavampi ripustaa näihin retrohenkareihin, joita olen parin viikon aikana löytänyt Hakaniemen Fidasta, Malminkartanon Horisontista ja Kyläsaaren kierrätyskeskuksesta. Hinnat vaihtelivat 0,50 e - 2,50 e kpl.Ulkonäön lisäksi pidän vanhojen henkareiden laadusta, koska nämä ovat oikeasti kestäviä verrattuna nykyisin valmistettuihin rimpuloihin. Erityisen ilahtunut olen tuosta Hakaniemen Fidassa 2,50 e maksaneesta Decembren keltaisesta muovihenkarista. Samanlaisia minulla on entuudestaan kaksi punaista. Decembren muovituotteet ovat Armi Ratian 70-luvulla perustaman yrityksen tuotantoa. Vuonna 1983 yritys siirtyi Marimekon omistukseen. Decembren pääsuunnittelijana toimi Armin poika Ristomatti Ratia ja mm. Palaset ovat saaneet alkunsa tässä yrityksessä.

Oikealla olevat kolme punaista muovihenkaria, sekä vasemmalla oleva vaaleansininen henkari ovat Pyrkijä Oy:n tuotantoa. Pyrkijä aloitti toiminnan jo 1900-luvun alkupuolella. Pyrkijä Oy valmisti pääosin polkupyöriä, mutta 70-luvulla se keskittyi muovialalle. Veikkaan, että nuo löytämäni henkarit saattavat olla tuolta ajalta, vaikkakin Pyrkijä oli muoviteollisuudessa jo 50-luvulla mukana. Pyrkijän nimi on siirtynyt vuonna 1989 norjalaiselle Dynoplastille. Ja mistäkö sain nämä tiedot? Katso täältä

Mustat henkarit yläkulmassa ovat Oy MK-tuote Ab:n valmistamia, joka nykyisin (vuodesta 1989) tunnetaan nimellä MK-Tresmer Oy. MK-Tresmer Oy:n valikoimista voi löytää mm. Palaset tuotesarjan tuotteita. Merkinnän perusteella päättelin, että kuvan mustat henkarit ovat valmistettu vielä Oy MK-tuote Ab:n aikoihin.

Oranssit Orthexin henkarit ovat näköjään päätyneet Kyläsaaren kierrätyskeskukseen jostakin seurakunnan vanhainkodista. Kelpaa minulle, ovat erityisen hyviä talvitakkien säilytyksessä! Alakulman puisten maalattujen ja rautalankahenkarin historiaa en tiedä, mutta ovat muuten mieluisan näköisiä. Kuvassa alla oleva pussilakana maksoi Kyläsaaren kierrätyskeskuksessa 0,50 e.

Tiesittekö muuten, että vaateripustimet voi olla arvokkaita? Olen nähnyt mm. Decembren henkareita ja Sarviksen Majureita myytävän jopa parinkympin kappalehintaan vanhojen tavaroiden liikkeissä.

2 kommenttia:

  1. Retrohenkarit on ihania, mut esim Majurit vie hirveesti tilaa kaapissa. Mulla on kauhee kasa Pyrkijän oransseja henkareita, mut ne ei mahdu mun kaappiin. Tarskos vähän karsia vaatteita?

    VastaaPoista
  2. Joo totta! Se koko noissa Orthexin henkareissa on vikana, mutta toisaalta ne on kyllä niin hyviä isoille takeille :)Meilläkin olis kyllä aihetta karsia noita vaatteita...

    VastaaPoista