tiistai 16. heinäkuuta 2013

Tallinnan kirppiksillä

Lauantaina kävimme miehen kanssa kahdestaan päiväristeilyllä Tallinnassa. Meillä oli vain viisi tuntia aikaa maissa, joten kovin suurta kirpputorikierrosta ei ehditty tehdä. Kirpputorikulttuuri on Virossa vielä erilaista kuin Suomessa. Kirpputoreja on alkanut ilmestymään katukuvaan viime vuosina lähinnä kahdesta syystä. Vähätuloisilla ei rahat riitä uusien tavaroiden ostamiseen ja toisaalta virolaiset ovat alkaneet pikkuhiljaa kiinnostua myös ympäristöasioista. Voit lukea lisää aiheesta esimerkiksi täältä.

Jos haluat kokea ostosympäristön, millaista Suomessa ei tule vastaan, suuntaa Jaama turg torille. Vanhojen rakennusten pihalla ja sisätiloissa löytyy valtava määrä tavaraa. Täältä löytää laajan valikoiman mm ruokaa, vaatteita, antiikkia, hautakiviä ja romua. Hinnat ovat edullisia, mutta seikkailumieltä tarvitaan. Toria kutsutaan myös venäläiseksi toriksi ja moni myyjä puhuukin venäjää. Kaikki eivät osaa edes auttavasti englantia, mutta yhteinen valuutta euro helpottaa kauppoja huomattavasti. Varaa torille mukaan käteistä!


Itselleni vierailu Jaama turgilla oli jo toinen, mutta ei varmasti viimeinen. Muutama vuosi sitten löysin yhden rakennuksen yläkerrassa sijaitsevasta käytettyjen huonekalujen liikkeestä Marjatta Metsovaaran pitkät verhot. Hintaa näillä oli silloin jotakin alle kahden euron.Tällä kertaa löysin pienen ja ihanan vanhojen lelujen kaupan. Myyjä oli erittäin ystävällinen nainen ja puhui myös englantia. Hinnat olivat kirppishintoja korkeammat, mutta edullisempia kuin Suomen vastaavissa liikkeissä. Minä löysin sieltä hienon kymmeniä vuosia vanhan hiekkalelusetin:
Jaama turg torilla on useampi vaatekirpputori, joista löytyy myös jonkin verran leluja ja kankaita. Penkoa täytyy, jos haluaa tehdä löytöjä. Itse löysin useamman kankaan, joista maksoin könttäsummana yhteensä kaksi euroa. Tässä yksi niistä, veikeä lastenkangas:


Vauvalle ostin kivan vaunulelun 0,50 e:


Kassi oli osa kahden euron kangaslöytöjä ja tälle hintaa tuli noin 0,20 e:


Jaama turg löytyy rautatieaseman vierestä osoitteesta Kopli 1 ja raitovaunut numero 1 ja 2 vievät ihan lähelle. Suosittelen myös kävelyä, sillä matka ei ole kovin pitkä satamasta tai Vanhastakaupungista. Jaama turgin lähellä järjestetään lauantaisin Telliskiven kirppputori, jonne me emme tällä kertaa ehtineet. Jos olette lauantaina Tallinnassa, Telliskiven kirpputori löytyy osoitteesta Telliskivi 60 a.

Me suuntasimme Jaama turgin jälkeen reilun kahden kilometrin päähän Uuskasutuskeskukseen. Uuskasutuskeskus on kierrätyskeskus, jossa myydään vaatteita, astioita, leluja ja jonkin verran kankaita ja muuta kodintavaraa.


Täältä löysin muutaman kivan jutun. Kangasosastolla oli kappaverho eurolla. Tästä saa vaikka  tyynyjä tai tauluja lastenhuoneeseen:Tämä makuupussi maksoi viisi euroa ja onneksi sain sen mahtumaan meidän pesukoneeseen! Kaikki pilkkukuosiset kankaat ja esineet viehättävät minua...


Tämä Neuvostoliitto aikainen lasten termospullo maksoi vain euron ja on sisältä yllättävän hyvässä kunnossa. Ehkä tämä ei kuitenkaan juomakäyttöön meille tule, mutta kyllä minä tälle jotain keksin..Termospullon vasemmalla puolella oleva pilkkupurkki on muuten Jaama turg löytöjä muutaman vuoden takaa ja hinta oli tuolloin noin 0,20 e.

Uuskasutuskeskus löytyy osoitteesta Tatari 64 ja aukioloajat ovat ma-pe 10-18 ja la 10-16 (sunnuntaina suljettu). Lähellä on myös käytettyjä vaatteita myyvä ketjuliike Humana (osoite Pärnu maantie 44).

Aika meni kuin siivillä kahta paikkaa kierrellessä, joten muita kirpputoreja emme tällä reissulla ehtineet koluta. Miehen täytyi päästä tietenkin terassille käymään... Tallinnan kirppiksille seikkailemaan lähtiessä on hyvä varata mukaan kaksi asiaa: kartta ja avoin mieli. Onneksi miehelläni on loistava suuntavaisto, niin pääsemme aina perille. Minun suuntavaistolla kartoistakaan ei paljon iloa ole.


Samalla kun kävelee ympäri kaupunkia kirpputorien perässä voi ihastella kauniita vanhoja puutaloja, joita on säästynyt siellä täällä. Minä niin haluaisin joskus päästä katsomaan, millaista näiden vanhojen talojen sisällä on. Ylimmän kuvan talosta katto puuttuu, mutta tunnelma ei:

Tallinnan kirppiksiä on listattu jonkin verran tänne


3 kommenttia:

  1. Oioi. Hinnat taitavat tuolla olla enemmän kirppistyyliä kuin Suomessa. Olispa kiva päästä tutkimaan paikat.

    VastaaPoista
  2. Aah ja ooh! Nyt tarttee sit päästä Tallinnaanki! Tosin siälä jo kävin kirppistelemäsä, mut onhan siittä pari vuatta aikaa.

    VastaaPoista
  3. oiiiiiiiiiih että, ihania löytöjä!

    VastaaPoista